Nuorisotoiminta

(Kuva: Seppo Väli-Klemelä)
(Kuva: Olivia Luhtala)
(Kuva: Olivia Luhtala)

Nuorisotoiminta 2025

 

Someron Esan tavoitteena on tarjota kaikenikäisille lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa suunnistusta. Omat tavoitteensa he saavat määritellä itse.

Kesäkaudella on tarjolla viikottaisia iltarasteja ja suunnistuskursseja (Hippo-suunnistuskoulu alakouluikäisille ja aikuisten alkeiskurssi sekä jatkokurssi yli 12-vuotiaille). Kesäisin järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös nuorten omia leirejä ja kisareissuja.

Lisätietoa nuorisotoiminnasta voi saada jaoston nuorisovastaavalta Johannalta (luhtala.johanna@gmail.com).

 

Kesäkausi

 

Hippo-suunnistuskoulu

 

Suunnistuskoulu on jokakesäinen suunnistuskurssi kaikille lajista kiinnostuneille 7-12-vuotiaille lapsille. Vanhempia rohkaistaan olemaan mukana harrastuksessa etenkin pienimpien lasten kanssa. Näin suunnistuksesta saa koko perheelle seikkailullisen ja luonnonläheisen liikuntaharrastuksen. Suunnistuskoulu antaa hyvän pohjan jatkaa harrastusta myös itsenäisesti.

Suunnistuskoulu kokoontuu kevään 2025 aikana 6 kertaa. Harjoitukset järjestetään Torstairastien yhteydessä (24.4., 1.5., 8.5., 15.5., 22.5. ja 29.5.) klo 17.30-18.30. Torstairastien paikat ja ajo-ohjeet löydät Torstairastikalenterista. Suunnistuskoulu kokoontuu aina aluksi kartanmyynnin lähistölle lämmittelemään.

Jokaiseen kertaan kuuluu yhteinen alkulämmittely ja jonkin suunnistustaidon opetustuokio. Sen jälkeen lähdetään pienemmissä porukoissa suorittamaan päivän suunnistusharjoitusta.

Ilmoittautuminen suunnistuskouluun on auki nyt! Ilmoittautuminen tulee hoitaa viimeistään tiistaina 22.4. Kurssin hinta on 20 € / lapsi, ja Someron Esan jäsenille tästä tarjotaan 5€ alennus. Hintaan sisältyvät harjoitusten lisäksi kurssimateriaalit. Osallistumismaksu maksetaan lapsen ensimmäisellä osallistumiskerralla joko käteisellä tai Mobilepaylla.

Ilmoittautuminen löytyy täältä!

Suunnistuskoulu toteutetaan OP Lounaismaan tuella.

 

Torstairastit

 

Jokaviikkoisissa iltarastitapahtumissa, Torstairasteilla, on tarjolla laaja valikoima ratoja, joita myös lapset saavat tulla kiertämään. Alle 15-vuotiaille osallistuminen on täysin ilmaista ja 15-20-vuotiaille tarjotaan 50% alennus.

Helppo 2 kilometrin rata soveltuu hyvin myös nuorimmille suunnistajille, sillä se rakentuu polkujen ja muiden erittäin selkeiden maastonkohteiden varaan. Myös helpon 4 kilometrin rata sopii hyvin aloitteleville suunnistajille. Normaali 3 km, haastava 4 km ja vaikea 6 km taas soveltuvat enemmän haastetta kaipaaville nuorille. Silloin tällöin mukana on myös rastireitti. Viikkokohtaiset ratavaihtoehdot päivitetään aina sosiaaliseen mediaan. Lue lisää eri radoista.

 

Yhteislenkit

 

Yhteislenkkejä järjestetään joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Ne ovat reilun tunnin mittaisia rauhallisia polkujuoksu- tai hiihtolenkkejä, joille myös nuoret ovat aina tervetulleita.

Yhteislenkkien lisätiedot ja aikataulut löytyvät varmimmin seuran sosiaalisesta mediasta.

 

Kilpailut

 

Nuorisotoiminnassa pyritään antamaan kaikille lapsille ja nuorille eväät käydä kiertämässä haluamiaan kilpailuja. Yhteisiä kilpailureissuja tehdään mm. Varsinais-Suomen Kompassi-cupin kilpailuihin ja Särkänniemi-suunnistukseen. Myös viestikilpailuihin kerätään mielellään joukkueita (esim. Turun nuorisoviesti ja Kompassi-viestit). Noin 12-vuotiaasta lähtien on mahdollista päästä aikuisten joukkueissa mukaan Salon seudun rastiviestiin ja Halikko-viestiin. 15-vuotiaana puolestaan pääsee mukaan Jukolan ja Venlojen viestijoukkueisiin.

Seura maksaa kaikkien alle 21-vuotiaiden jäseniensä osallistumismaksut kilpailuihin, eli itse tulee ostaa ainoastaan lisenssi. Sen voi ostaa Suomisport-palvelussa.

Omatoiminen kilpailuissa käyminen voi kehittää nuoren suunnistajan taitoa paljon. Ilmoittautuminen tapahtuu suunnistusliiton Irma-palvelun kautta. Lisäksi kannattaa lukea tarkasti kyseisen kilpailun kilpailukutsu ja kilpailuohjeet, jotka löytyvät yleensä järjestävän seuran nettisivuilta. Jos ilmoittautumisessa on ongelmia, tai tulee muuta kysyttävää kisoihin liittyen, ota yhteyttä jaoston nuorisovastaavaan Johannaan (luhtala.johanna@gmail.com).

 

Mihin sarjaan lapsi ilmoitetaan?

Sarjan määrittelee ikä ja sukupuoli. D tarkoittaa naisia/tyttöjä, H tarkoittaa miehiä/poikia. Siispä D14-sarja on tarkoitettu tytöille, jotka täyttävät kyseisenä vuonna 14. Lapset voivat osallistua itseään vanhempien sarjaan, mutta eivät itseään nuorempien.

  • H/D8RR tarkoittaa 8-vuotiaiden ja nuorempien rastireittiä, eli siimarirataa, jossa metsässä kulkee koko matkan siimari, jota pitkin pääsee varmasti rasteille. Siiman oikominen voi lyhentää matkaa ja aikaa.

  • HD9RR on sinä vuonna 9 vuotta täyttävien rastireitti-sarja, jota ei kaikissa kilpailuissa ole. Silloin kyseisenä vuonna 9 täyttävä lapsi ilmoitetaan sarjaan…

  • H/D10RR eli 10-vuotiaiden sarjaan.

  • H/D12TR tarkoittaa tukireittirataa. Toisin kuin rastireitissä, tukireitissä siima ei vie rastille asti. Rastit sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä siimasta. Tukireitti on hyvä vaihtoehto hieman epävarmemmalle suunnistajalle, joka hyötyy siiman tarjoamasta tuesta. Tukireitille voivat osallistua 12 tai vähemmän kyseisenä vuonna täyttävät lapset.

  • S-tunnus sarjan nimen perässä (esim. D8RRS) tarkoittaa, että kyseessä on saattajasarja. Ne ovat useimmiten avoimia sarjoja, joihin osallistuminen ei vaadi lisenssiä. Niissä lapsen mukaan metsään lähtee saattajaksi aikuinen, esimerkiksi oma vanhempi.

  • Tukireitti-sarjojen jälkeen alkavat suorat sarjat, joissa ei ole siimaria apuna. Niitä merkitään esim. H12, D16, H18.

  • Joissakin suuremmissa tapahtumissa tarjolla voi olla myös B-sarjoja, joissa on lyhyempiä ja helpompia ratoja kuin tavallisessa sarjassa. Erikseen voi siis olla H13, H14 ja H13-14B -sarjat.

  • Eliittisarjoja merkitään tunnuksella E. Ne ovat suurien kisojen kovimpia pääsarjoja. Myös nuorille 16-vuotiaista alkaen on omat eliittisarjansa. 

  • Nuorten sarjat loppuvat 20-sarjoihin. Sen jälkeen siirrytään pääsarjaan

  • 21 ja muihin aikuisten sarjoihin.

 

Miten kilpailuissa toimitaan?

Aina ennen kilpailuihin lähtöä kannattaa lukea tarkasti kilpailuohjeet, jotka julkaistaan joko järjestävän seuran tai itse tapahtuman verkkosivuille. Siellä kerrotaan tarkasti kyseisen kilpailun järjestelyistä. Kilpailuohjeista voi tarkistaa jokaisen sarjan matkan pituuden. Myös lähtöajat löytyvät yleensä linkkinä tapahtumasivulta tai Online-tulospalvelusta, josta voi muutenkin seurata tapahtumien tuloksia ja tulevia kisoja.

Kisapaikalla on usein oman seuran leiri, johon kaikki jättävät reppunsa, kun menevät valmistautumaan suoritusta varten. Leirin voi tunnistaa joko seuravatteista, tutuista ihmisistä tai seurateltasta. Kisapaikalla pitää noutaa kilpailunumero, jonka voi yleensä löytää kilpailuinfosta. Numero kiinnitetään hakaneuloilla suunnistuspaitaan. Sitten alkaa matka lähtöön, mikä on aina opastettu. Lähtöön kulkemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Mukana pitää olla emit-kortti ja suunnistusvarusteet.

Ennen omaa lähtöä kannattaa lämmitellä. Joko kilpailukeskuksesta tai lähtöpaikalta täytyy ottaa emitiin kiinnitettävä tarkastuslippu, josta voidaan tarkistaa leimat, jos emit ei toimikaan kunnolla.

 

Useimmiten lapset kuulutetaan lähtökarsinaan 5 minuuttia ennen lähtöä. Rastireittiläiset, tukireittiläiset ja 10-sarjalaiset saavat tässä kohtaa nähdä mallikartan, jolle on piirretty rata. Muille näkyvillä olevassa kartassa ei ole rataa mukana. 

4 minuuttia ennen lähtöä tarkistetaan emit-korttien numerot. 

3 minuutin kohdalla tulee tehdä emit-kortin nollaus leimaamalla se karsinassa olevaan leimasimeen. 

2 minuuttia ennen lähtöä rastireittiläiset ja 10-sarjalaiset saavat kartan ja toimitsija opastaa heitä sen kanssa. Toimitsija kertoo muun muassa millainen viitoitus ja millaiset rastit maastossa ovat, sekä missä suunnistaja nyt on kartalla. TR-suunnistajat saavat nähdä mallikartan, jossa on rata. 12-, 13-, ja 14-sarjojen suunnistajat saavat tutustua mallikarttaan, johon on merkitty K-piste. 

1 minuutti ennen lähtöä kaikki loputkin alle 15-vuotiaat saavat ottaa kartan ämpäristä ja tutustua siihen. Poikkeuksena on sprintti, jossa myös 14-sarjalaiset saavat kartan vasta lähtöhetkellä.

Lähtöhetkellä kello piippaa tasan minuutin merkiksi ja kaikki lähtevät matkaan. Kartan saavat silloin ottaa käteensä myös 16 ja yli -sarjojen nuoret ja aikuiset. K-pisteellä tarkoitetaan karttaan merkittyä lähtökolmiota. Lasten lähdössä K-piste on aina lähtöpaikka, mutta nuorilla (16-sarjoista eteenpäin) ja aikuisilla se voi olla muutamien kymmenien metrien viitoituksen päässä.

 

 

Talvikausi

 

Talvisin yli 12-vuotiaat voivat olla mukana aikuisten lihaskuntotreeneissä ja/tai intervallijuoksussa.

 

 

Yli 12-vuotiaat

 

Yli 12-vuotiaat nuoret saavat osallistua suunnistuksen alkeis- ja jatkokursseille. Lue lisää täältä! Talvisin he voivat osallistua aikuisten treeniryhmiin.