Kilpailuohje

Kilpailuohjeet

Alustava kilpailuohje (20.5.2016). Lopullinen kilpailuohje tulostaululla kilpailupäivänä.

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä sekä kilpailun järjestäjän tässä kilpailuohjeessa antamia ohjeita.

Kilpailunjohto
Kilpailunjohtaja: Jarkko Tuomola
Pääratamestari: Janne Seppälä
Tulospalvelupäällikkö: Olli Nuotio (Risto Kivinen Result Fellows)

Ratavalvoja: Aimo Vähä-Pietilä, LHR

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja                                                                 Raimo Karvonen    SiSu
Jäsen                                                                             Pentti Tamminen   PertPe
Jäsen                                                                             Risto Gustaffson    Rasti-Perniö


Pysäköinti ja kilpailukeskus:
Opastuksen alkupisteitä on kaksi: Opastus alkaa Helsingintien 280 ja Terttiläntien 2410 risteyksestä n. 5km Someron keskustasta (opastus 1) josta ajoaika on n. 20 minuuttia sekä Rekijoentien 2411 ja Lautelantien risteyksestä 2410 (opastus 2) josta ajoaika n. 10 minuuttia.

  Viimeiset opasteet laitetaan klo 9 Su aamulla. (Avaa opastuslinkit ctrl pohjaan + napsautus)

  Huom! Paikoitus muuttunut. Paikoitus pellolla ja paikoituksesta matkaa kisakeskukseen n.500m.
Kilpailukeskus sijaitsee maatilan piha-alueella. Kilpailukeskuksessa on tulospalvelu ja maali, kahvila, WC, ensiapupiste, mallirasti sekä Info (toimii myös kuntosuunnistajien karttojen myyntipisteenä) Yleisöalue on näiden ympärillä; kielletty pihanurmikkoalue on rajattu nauhoituksella. Kunnioitathan talonväen yksityisyyttä. Verryttelylenkkeilyä saa harrastaa vain kilpailukeskuksen ohi suuntautuvalla soratiellä ja luonnollisesti lähtöviitoituksella.

Lähtöjärjestely:
Aikuisten lähtöön on matkaa n. 1700 metriä ja lasten lähtöön n. 1000m. Aikuisten lähtöön mennään tietä pitkin, eikä sinne ole jatkuvaa viitoitusta vaan tärkeimmissä risteyksissä on suoraan - tai vasemmalle-kylttejä. Lasten lähtöön ei ole viitoitusta, vaan lapset ja mahdolliset saattajat kokoontuvat kilpailukeskustaloa vastapäätä olevalle pellolle klo 11.40 ja etenevät tästä toimitsian johdolla reippaasti lasten lähtöön.

Kilpailunumeroita käytetään. Omat hakaneulat mukaan.Kilpailunumerot Infon lähettyvillä.

Muilta osin lähtöjärjestelyt ovat tavanomaiset, eli lähtöalueelle huudetaan sisään 5 minuuttia ennen omaa lähtöaikaa ja sieltä saa tarkistusliuskoja. Erilaisten mallikarttojen ja kilpailukarttojen saaminen tapahtuu tavanomaiseen tapaan lajisääntöjen määräämällä tavalla, eli lapset näkevät k-pisteensä ja karttansa aikaisemmin kuin aikuiset. K-piste lähtöalueen lähettyvillä.  Jokainen kilpailija on itse vastuussa emit-korttinsa nollauksesta. Lähdön läheisyydestä löytyy emit-nollauskapula.

Ensimmäinen lähtö 
Ensimmäinen lähtö klo 12.00. Väliaikalähtö, lähtöväli sarjan sisällä 2 minuuttia.

Lähtöajat tulevat näkyville Pe 20.5  klo 21.00 mennessä nettisivuille.

Kuntosarjalaisten järjestelyt: 
Kisapaikalla kuntosarjoihin ilmoittaudutaan maksamalla maksu (10 euroa) Infoon, josta saa "rintanumeron" kuitiksi. Etukäteen Irmaan ilmoittautuneet saavat saman lapun nimeään vastaan samasta paikasta. Kun rintanumerollinen kuntosuunnistaja on valmis, hän menee lähtöön ja saa kartan. Kuntosarjalaiset saavat lähteä metsään n. klo 12.30 – 13.30  aikuisten lähtöpaikasta. (Lähtö 1)

Maasto ja kartta: 
Lähtöpaikalla kilpailija saa muovissa olevan tulostekartan, jonka koko on A4, mittakaava 1:10 000, käyräväli 5 metriä ja joka on saatettu ajan tasalle toukokuussa. Kartoitus on Janne Seppälän käsialaa. Rastinmääritteet ovat kartassa, eikä niitä ole erillisinä saatavissa. Kartta pitää sinänsä paikkansa, mutta maaston erikoisuuden vuoksi joitakin poikkeuksia on jouduttu tekemään. Suolla olevat ihmisen tekemät kaivannot on reunustettu aina mustalla viivalla ja kaivannon ylitettävyyteen on otettu kantaa vain viivan paksuudella ja kaivantoon piirretyllä värillä (tavallinen suo on tietysti ylitettävää ja vaarallinen suo on vähän niin ja näin). Suon veteliköt on piirretty kartoittajan intuition mukaisesti, ja kartta ei olisi vieläkään valmis, jos jokaisen allikon syvyydestä olisi otettu selvää pitkillä kepeillä. Osa kaivannoista ja luonnonveteliköistä saattaa hyvinkin olla ylitettävissäkin ainakin joissain kohdin, mutta kokeilija ottaa tällöin itse tiedostetun riskin, josta järjestäjä ei ole mitenkään vastuussa. Pelottelun lopuksi on sanottava, että niin ratamestari kuin valvojakin ovat käyneet kaikilla rastipisteillä eivätkä ole toistaiseksi uponneet suohon.

Etenemistä haittaavaa varvikkoa ei maastossa juuri ole ja näkyvyys on ratojen alkupuolella varsin hyvä.

 Metsässä ei ole ensiapurasteja eikä juomarasteja, hämäysrasteja sitä vastoin saattaa olla. Kilpailumaaston pelloilla ja pihamaaksi merkityillä alueilla liikkuminen on tavalliseen tapaan kiellettyä.

Radat:
 

10A-sarjalaisia on syytä myös muistuttaa koodin tarkistamisesta, sillä rastitunnukset ovat 10A-sarjassa tyyppiä 32, 33, 34 jne., ei siis RR1, RR2 jne. kuten 10RR-sarjoissa.

Tänäkin vuonna radoilla saattaa vierähtää ratapituuteen nähden hiukan tavallista pitempään, joten mitenkään kovin lyhyestä keskimatkasta ei ole kyse.


Tänä vuonna radat ovat poikkeuksellisesti pituudeltaan enemmänkin keskimatkojen toleranssin yläreunaan sijoittuvia aiemmista vuosista poiketen. Näin on ollut pakko tehdä, jotta tämän vuoden teema aikuisten sarjoissa pääsisi kunnolla oikeuksiinsa.

Kilpailumaaston erikoisuuden vuoksi myös rastinmääritteiden käytössä on pieni poikkeus: suolla oleviin kaivantoihin viitataan rastinmääritteissä merkillä vesisäiliö. Vesisäiliön kulma rastinmääritteessä tarkoittaa kaivannon kulmaa luonnossa. Näin siksi, ettei rastinmääritteillä ole mahdollista muuten erotella esimerkiksi suon sisällä olevaa ylipääsemätöntä suota.

Ratapituudet ja rastien lukumäärät: (ks. erillinen lista)

Maalin toiminta ja palkinnot:

Maaliin on kokoava viitoitus viimeisiltä rasteilta, joita on kaksi kappaletta. Yleisö ei pääse viimeisille rasteille. Maalissa käytetään nykyisen maan tavan mukaan maalipistettä eli maalileimausta. Keskeyttäneetkin tulevat maaliin ja ilmoittavat keskeyttäneensä. Maali suljetaan klo 15.30.

Tulokset tulostaululla.

Palkintojen jako: Palkintopöytää voi ihastella ennen metsään lähtöä. Varsinaista palkintojenjakoseremoniaa ei tänä vuonna kuitenkaan ole, vaan kaikkien sarjojen palkinnot voi noutaa infosta tulosten selvittyä nimeä ja rintanumeroa vastaan. Jos palkinto ei miellytä, niitä voi vaihdella vapaasti muitten possujen kanssa tai laittaa joulupaketissa kiertoon.